Kezdőoldal / Gyakori kérdések / Mi az a Thermowood fakonzerválás?

Mi az a Thermowood fakonzerválás?

Faanyagok konzerválására szolgáló egyik legjobb technológia a thermofikálás azaz hőkezelés, melynek eredményeként időjárásálló és ellenálló thermowood fa burkolatok alakíthatók ki akár kültéren is.

Mi az a Thermowood?

Miért jobb egy thermowood (hőkezet) fa mint más hasonló faanyag? A hőkezelés eljárás miatt semmilyen más vegyszer kezelt vagy trópusi fa nem rendelkezik ilyen ellenálló képességre. A thermowood eljárással készült kültéri fa teraszok vagy falburkolatok

Tudja mi az thermowood eljárás?
Talán a jövő fája, talán csak környezetvédelem, de tartós és kevésbé vetemedik, mint más fa.

A THERMOWOOD (HŐKEZELT) FA TÖRTÉNETE

Évszázadok óta ismert eljárás még a vikingek is használták, hogy a fát megégetik így tartósítva azt. Például szőlőkarók és más cölöpök földbe helyezésénél. A faanyagok végét annak idején elszenesítették, majd ezután ásták a földbe. Ezzel az egyszerű eljárással a földel érintkező fa élettartalmát a többszörösére növelték. Mivel a rovarok és más kártevők ezek után nem telepedtek a fa belsejébe, mivel abból hiányzott a táplálékul szolgáló hemicellulóz. Ezt az egyszerű népi eljárást továbbfejlesztette a Finn Fatermékeket Gyártó Ipar és a Finn Állami Kutató Intézet, amit aztán szabadalmaztattak. Létrehoztak egy olyan eljárási technológiát mely végtermékeknek a neve lett a Thermowood.

Az eljárás és hatása:

A faanyagokat egy 190°C – 215°C -s vákuum kamrába helyezik, egy speciális számítógép segítségével változó hőmérsékleten tartják több órán akár több napon keresztül.

A folyamat áll, 3 szakaszból áll:

• Fűtés / Szárítás – lassú hő hozzáadásával, a fa nedvességtartalma csökken 0% -ra

• Thermo-kezelés – fa melegszik a 190°C – 215°C -ra , és tartja csúcs hőmérsékleten kb 2-3 órán át.

•  Hűtés / aklimatizálás – fa lehűlt és újra hidratál, hogy a megfelelő nedvesség szintet elérje és a végső felhasználásra alkalmas legyen  (5-7%).

Az eljárás a faanyag sejtjeiben eredményez változást. A fa nem más, mint polimerizált cukor molekulák hosszú, kusza lánca.

A hőkezelés elbontja a hidroxil csoportok egy részét a sejtekben. Az eredmény, a fa kevesebb vizet köt meg ugyanazon páratartalom mellett, így a méretváltozása is minimálisra csökken, miközben megnövekszik a fa időjárás állósága. A fa sejtjei megégnek így a sejtfalba már nem képes víz bejutni ez eredményezi a minimális mozgását (vetemedését) a fának. Mivel a cukor és más rovaroknak kedvező anyag is ki ég a fából, ezért nem kell tartanunk rovar és gomba elterjedésétől sem. Ez az eljárás teljesen vegyszermentes és környezetbarát. A bomlási hőmérséklet hemicellulóznak a 200 – 260°C, így a megnövelt tartósság elérése csak az intenzív kezelés lehet. Mindezen fázisokat nagyon óvatosan és megfelelő ellenőrzés mellet lehet végezni, nehogy színeltérés keletkezzen az anyagban!